Bij het woord vet slaan we bijna met zijn allen massaal op tilt… Toch zijn vetten enorm belangrijk voor de gezondheid. Daarnaast zit er ook wel degelijk een verschil tussen goede en slechte vetten.
Functies van vet
Naast dat vet een belangrijke rol speelt in de energievoorziening, heeft vet ook nog een hoop andere functies:
Transporteren en opname van vetoplosbare vitamines (A, D, E en K)
Leveren van essentiële vetzuren (LA, AA, ALA, EPA, DHA)
Bieden van bescherming tegen ontstekingen
Tumorgroei remmen
Essentieel voor het goed kunnen functioneren van het immuunsystemen en zenuwstelsel
Smaaksensatie
Maken deel uit van de fosfolipiden, hieruit is het celmembraan opgebouwd, en als je mij al een beetje kent, weet je dat ik de cel gezondheid erg belangrijk vind, alles valt of staat met een cel!
Daarnaast is cholesterol ook belangrijk, dit krijgt ook te snel een slechte naam. Sterker nog cholesterol ís nodig:
Produceert hormonen
Produceert galzuren: zijn weer nodig voor een goede vertering én absorptie
Neemt vetoplosbare vitamines op (A, D, E en K)
Onderdeel van de celmembranen (fosfolipiden)
Vormt een beschermende laag in de huid tegen binnendringen vreemde stoffen voorkomt
Essentiële vetzuren, oftewel EFA's (Essential Fatty Acids)
Sommige vetten leveren dus essentiële vetzuren, het is van belang om deze via de voeding aan te voeren omdat het lichaam deze zelf niet kan maken. Zonder aanvoer dreigt er een tekort. Een tekort aan vetzuren vertraagt de wondgenezing, veroorzaakt een droge, stugge vacht en een schilferige huid. De optimale verhouding omega-6/omega-3 is 4:1, dat is dus 4x meer omega 6 dan omega 3. In totaal zijn er vijf essentiële omega-vetzuren:
- Omega-6: Linolzuur (LA)
- Omega-6: Arachidonzuur ((AA) alleen voor katten en puppy’s)
- Omega-3: Alfa-linoleenzuur (ALA)
- Omega-3: Eicosapentaeenzuur (EPA)
- Omega-3: Docosahexaeenzuur (DHA)
We kunnen dus wel stellen dat vetten echt wel onmisbaar zijn in het dieet van je hond. Over het algemeen pakken we liever geen verzadigd vet, maar wel de onverzadigde vetten.
Goede bronnen van vetten:
🥩 Vlees – een stukje dierlijk spiervlees bevat van nature vetzuren. Maar je kunt ook bijvoorbeeld denken aan het velletje van een kip of lams/schapenvetjes.
Dieren met 4 poten en gevogelte zijn een bron van AA.
🧈 Ghee – ghee is een verzadigd vet, maar bevat kortketenvetzuren: boterzuur. Dit is van groot belang voor het darmslijmvlies. Daarnaast voedt het ook de goede darmbacteriën. Hoe meer plaatsjes bezet worden gehouden door goede bacteriën, des te minder ruimte is er voor slechte bacteriën!
Ghee is een bron van CLA.
🥥 Kokosolie – is ook weer een verzadigd vet, maar bevat middellange keten triglyceriden (MCT’s), deze worden anders verteerd en opgenomen. Daardoor worden ze door het lichaam anders herkent en hebben zij ook een heel ander effect op het lichaam.
Kokosolie heeft diverse gezondheidsvoordelen op vlak van hersenen en huid en vacht.
Kokosolie is inzetbaar bij bepaalde klachten, waar normale vetvertering wel een probleem vormt.
🐟 Vette vis – vers of ingeblikt. Ingeblikt vis geef je liever niet aan honden met allergieën, omwille het histamine gehalte. Vissoorten die geschikt zijn: haring, makreel, (wilde!) zalm en sardientjes.
Vette vis is een bron van AA.
Vette vis is een bron van EPA en DHA.
🥚 Eieren – kip, kwartel of eendenei, kan zowel rauw, gebakken, gekookt als gepocheerd gegeven worden. Geef zo’n 2-3x per week. Aan kleine hondjes kun je beter een kwartel eitje geven! Kwarteleitjes kun je wellicht lokaal vinden, maar tegenwoordig ook vaak in supermarkten en sowieso in groothandels.
Eitjes zijn een bron van AA.
🥑 Avocado – wordt vaak beschreven als giftig, dit is echter niet helemaal het geval. Studies wijzen namelijk uit dat je avocado zeker wel aan je hond kunt voeren, maar gebruik alleen het vruchtvlees! De schil en de pit geef je niet aan je hond! Heb je echter een hond met allergieën, gebruik het dan niet, avocado is hoger in histamine. Mocht je de studies willen lezen, reageer dan hieronder.
🥜 Noten – amandelen kun je voeren aan je hond. Voer NOOIT macadamia noten. Het is belangrijk om eerst te wellen in water, het water vervolgens weg te gooien, de noten te laten drogen en wanneer droog te vermalen. Je kunt ook notenboters zoals bijvoorbeeld tahini gebruiken. Let wel op dat het 100% notenboter is en dat er geen toegevoegde suikers in zitten of xylitol!
Amandelen zijn een bron van LA (en rijk aan vitamine E).
🌻 Zaden – zonnebloempitjes, pompoenzaden, sesamzaadjes, lijnzaad, chiazaad en hennepzaadjes zijn prima opties. Net zoals noten, is het belangrijk dat ze goed verwerkt worden om geabsorbeerd te kunnen worden. Chiazaadjes en lijnzaad moeten altijd geweld worden in water, rauwe geitenmelk of bottenbouillon, voor 20 minuutjes of een nachtje lang. Hennepzaadjes kun je zo over de voeding strooien. Zonnebloempitjes en pompoenzaden moeten altijd even fijngemalen worden voor je ze geeft. Het beste laat je ze ook even wellen en gooi je het water erna weg.
Lijnzaad en pompoenzaden zijn een bron van LA.
Chia- en lijnzaad zijn een bron van ALA.
Zaden en noten oxideren snel. Wanneer je meer maakt dan voor één dag, bewaar het dan in een luchtdichte container in de koelkast, maar niet langer dan voor een week!
🫒 Oliën – zoals Extra Vierge olijfolie, lijnzaadolie en hennepzaadolie zijn goede opties. Let op kwaliteit en zoek naar kleine, donkere flessen. Bewaar in de koelkast om oxidatie tegen te gaan.
Wanneer je begint met het toevoegen van gezonde vetten, doe dit dan langzaam en bouw het langzaam op. Hou de ontlasting van je hond goed in de gaten en baseer daarop je snelheid! Het is niet erg als je hond er langer over doet om eraan te wennen. Voer de hond die voor je staat en kijk niet teveel naar andermans wijze van voeren.
Daarnaast voeg je natuurlijk niet zomaar vet toe bij dieren met problemen, doe dit altijd in overleg met een deskundige.
Varieer, Varieer, Varieer.
Wil jij graag hulp bij het kiezen van de juiste voeding voor jouw gezonde dier? Of wil je liever hulp bij een dier met klachten? Klik dan op onderstaande knop.
Comments