Ongeacht welk type voeding je aan je hond voert, of dat nu brokjes, kvv, zelfgemaakt of iets anders is, blijft variatie onmisbaar.
Het biedt voordelen voor je hond, maar ook voor jou als baasje.
Kosten laag houden: door het variëren van verschillende eiwitbronnen, kun je soms ook kiezen voor bijvoorbeeld goedkopere vleessoorten, waardoor het rendabeler wordt om vers te voeren, want ja, tegenwoordig kost alles gewoon meer. Door het variëren in goedkopere vleessoorten, zoals kip en wit vis, wordt de totale prijs rondom vers voeren wat lager. Naast dit voordeel voor jou, als baasje, is het ook fijn voor je hond.
Uniek nutriëntprofiel: ieder ingrediënt in de bak van je hond heeft een ander nutriëntprofiel. Hierdoor worden verschillende vitamines, mineralen, vetzuren en aminozuren aangevoerd.
Enrichment: maar het zorgt er ook voor dat je hond geïnteresseerd blijft in zijn/haar eten. Het aanbieden van een nieuwe eiwitbron is ook een vorm van enrichment.
Voorkomen van allergieën/intoleranties/gevoeligheden: een hond kan allergieën ontwikkelen door het aanbieden van een eenzijdige eiwitbron gedurende een langere tijd. Door het aanbieden van een gevarieerd aanbod aan eiwitbronnen kun je dit helpen voorkomen. Daarnaast werken sommige vleessoorten juist ontsteking aanstekend, terwijl sommige meer ontstekingsremmend werken.
Het is leuk om te zien welke vleessoorten je hond lekkerder vindt dan andere, ook kun je zien op welke vleessoort ze het bijvoorbeeld minder doen.
Daarnaast is het ook wijs om niet alleen de eiwitbron te variëren, maar om ook te wisselen met merken, ja ook wanneer je hond op een complete & balanced voeding zit.
Wordt mijn hond niet ziek van teveel variatie?
Iedere hond is een individu. Wat voor de ene hond zal werken, kan voor een andere hond niet werken. Het is belangrijk om dit langzaam samen uit te proberen. Heb jij bijvoorbeeld een hond die gevoelig(er) is? Probeer dan eerst slechts een klein deel van een nieuwe proteïne toe te voegen en dit langzaam uit te bouwen. Dit neemt ongeveer een week tot twee weken in beslag. Belangrijk om op dit moment ook niks anders toe te voegen. Anders weet je niet of je hond erop heeft gereageerd. Ook voor honden die niet gevoelig(er) zijn is het verstandig om slechts een nieuwe eiwitbron toe te voegen per keer.
Maar hoe vaak moet ik dan variëren?
Ook dit komt weer neer op het individu, maar ook op jou, als baasje. Het is heel individueel. De ene kiest ervoor om meerdere eiwitbronnen aan te voeren in de voerbak, de andere kiest ervoor om de ene dag bijvoorbeeld kip te voeren en de andere dag weer bijvoorbeeld rund. Een andere optie is om 2-3x per week een andere eiwitbron toe te voegen. Je kan ook kiezen voor gedurende een week lang kip, een week lang rund, een week lang vis etc. Keuze ligt geheel bij jullie en wat bij jullie past.
Maar het allerbelangrijkste, gebruik niet alle vleessoorten die je maar kunt vinden!
Het is belangrijk om een paar diersoorten te reserveren. Mocht je hond ooit een nieuwe eiwitbron nodig hebben vanwege een eliminatiedieet bijvoorbeeld, dan kan dat nog.
''Variatie binnen de vleessoorten is zeer belangrijk, maar vergeet ook zeker niet om te variëren tussen groenten, fruit en andere functionele voedingsmiddelen.'' - Canis Vitalis
Welke vleessoorten kan ik uit proberen?
Het is belangrijk om af te wisselen tussen rood vlees en wit vlees. Het liefst gebruik je biologisch en/of gras gevoerd vlees. Over het algemeen kun je het volgende aanhouden:
4-5 diersoorten en bij voorkeur ook 2-3 verschillende merken. Vleessoorten die je kunt proberen zijn:
Kip
Rund
Lam
Hert
Kalkoen
Daarnaast zijn sardientjes, zalm en eieren ook mooie eiwitbronnen om toe te voegen aan de voerbak!
Verschil tussen rood vlees, wit vlees en wild vlees
Het grote verschil tussen rood en wit vlees is het is het type spiervezel - twitcht het snel of juist langzaam? - en de hoeveelheid myoglobjne.
Rood vlees is donkerder doordat er meer myoglobine aanwezig is, dit zorgt voor zuurstofrijke spieren. Rood vlees is rijker in vet en calorieën. Geeft meer ijzer, zink en vitamine B12.
Lam
Rund
Varken
Schaap
Eend
Wild
Wit vlees is dus lichter omdat er minder myoglobine aanwezig is. Wit vlees is magerder vlees en lager in calorieën.
Kip
Kalkoen
Tam konijn
Kwartel
Wild vlees kan ook zeker gegeven worden, dit bevat ook weer een heel ander profiel aan nutriënten. Het is belangrijk dat het vlees vrij is van ziekte en parasieten.
Wilde eend
Gans
Kwartel
Fazant
Haas
Hert
Ree
Over het algemeen is rood vlees meer nutriëntrijk dan wit vlees. Rood vlees levert meer eiwit, vet, mineralen en wateroplosbare vitamines (B-vitamines o.a.) dan wit vlees. Rood vlees kost ook meer dan wit vlees, het is belangrijk om in ieder geval voor 50% van het totale dieet rood vlees te geven.
Comentarios