top of page

Hoe werkt de overschakeling van brok naar een verse voeding?


Je hebt de voordelen van verse voeding gelezen en wil dit nu wel eens zelf gaan ervaren. Maar hoe schakel je nu over van brokjes naar vers? Ik vind het belangrijk dat je weet dat er geen 'one size fits all' is. Iedere hond is een individu en heeft zijn eigen overschakelingsproces. Ik neem je mee in de verschillende versies van overschakelen, zodat jij de beste keuze kan maken passende bij jouw dier.


Om over te schakelen heb je eigenlijk twee keuzes:

1) De 'cold turkey' overschakeling

2) De geleidelijke overschakeling


De 'cold turkey' overschakeling

'Cold turkey' betekent eigenlijk dat je abrupt stopt met het oude voer en direct start met de verse voeding zonder vermenging. Met deze cold turkey overschakeling kan diarree en braken voorkomen. Mijn advies is om rode iep schors in de buurt te houden en te gebruiken wanneer diarree optreedt.


Deze overschakeling is geschikt voor:

- Pups

- Gezonde honden


Deze overschakeling is niet geschikt voor honden met spijsverteringsklachten.


De geleidelijke overschakeling

De geleidelijke overschakeling kan op verschillende manieren en kan zo lang duren als dat de hond nodig heeft. Over het algemeen duurt deze periode een tot twee weken. Het kan voorkomen dat een hond langer nodig heeft, en dat is niet erg!


Een hond die lang op brokjes heeft gestaan heeft simpelweg een ander darmmicrobioom. Daarnaast kunnen zij een verzwakt immuunsysteem hebben en zijn de spijsverteringsenzymen mogelijk niet op orde. Het spijsverteringssysteem van de hond moet zichzelf hierop aanpassen en de ene hond heeft hier langer de tijd voor nodig dan de andere.


Door het nieuwe voedsel langzaam te introduceren, verminder je het risico op spijsverteringsklachten. Daarnaast kun je op deze manier ook zien of je hond een voorkeur heeft voor specifieke voedingsmiddelen en of hij/zij mogelijke intoleranties heeft.


Binnen de geleidelijke overschakeling zijn weer vier versies te onderscheiden.

1) Snack/toppers

2) Gemixed

3) Gescheiden

4) Koken


Snacks/toppers

Deze manier valt een beetje tussen de 'cold turkey' en geleidelijke overschakeling in. Het idee hierbij is, is dat je de oude voeding blijft geven en de nieuwe voeding aanbiedt als snack of als topper.

 • Dag 1: gebruik het nieuwe rauwe voeding als een snackje/topper. Controleer de ontlasting van je hond goed.

 • Dag 2-4: geef meer van de rauwe voeding als snack/topper over de komende dagen. Blijf de ontlasting monitoren.

 • Dag 5: als de ontlasting normaal blijft, vervang dan één maaltijd van de oude voeding met de nieuwe, rauwe voeding. Bijvoorbeeld 's ochtends de nieuwe, rauwe voeding en 's avonds de oude voeding.

 • Dag 5-7: blijf bovenstaande enkele dagen volhouden, als de ontlasting goed blijft kun je de oude voeding compleet vervangen voor de nieuwe, verse voeding.

Met deze overschakeling blijft het risico op spijsverteringsklachten bestaan omdat je toch ineens van een beetje naar een volledige maaltijd gaat.


Geschikt voor:

- Pups

- Jonge honden

- Gezonde honden


Gemixed

Met deze overschakeling worden beide voedingen gecombineerd. Iedere dag wordt er minder brok gevoerd en meer van de nieuwe, rauwe voeding. Over het algemeen kun je het volgende stappenplan aanhouden:

 • Dag 1: 7/8 oude voeding en 1/8 nieuwe, rauwe voeding.

 • Dag 2: 3/4 oude voeding en 1/4 nieuwe, rauwe voeding.

 • Dag 3: 1/2 oude voeding en 1/2 nieuwe, rauwe voeding.

 • Dag 4: 1/4 oude voeding en 3/4 nieuwe, rauwe voeding.

 • Dag 5: 1/8 oude voeding en 7/8 nieuwe, rauwe voeding

 • Dag 6: 100% nieuwe, rauwe voeding.

Je kunt ook per 1/4 starten, maar als je een hele gevoelige hond hebt is het beter om te starten per 1/8 of zelfs nog minder zoals een theelepel bijvoorbeeld. Je hoeft natuurlijk niet binnen zes dagen volledig over te zijn. Wanneer jij denkt dat jouw hond langer de tijd nodig heeft, dan is dat helemaal prima. Liever te lang bezig dan te kort!Deze overschakeling geeft de hond de tijd om te wennen en vermindert spijsverteringsklachten. Ook voor de honden die aardig leven op gewenning is dit een betere manier dan de 'cold turkey'. Zij kunnen hun nieuwe eten dan makkelijker weigeren omdat het 'anders' is.


Geschikt voor:

- Alle honden

- Senioren

- Honden met spijsverteringsklachten


Het is een fabel dat vlees en brok niet samen kan!


Gescheiden

Mocht je toch denken, ik vertrouw het niet, dan is deze overschakeling voor jou. In principe is het hetzelfde als hierboven. Het enige verschil is dat je de ene portie in de ochtend geeft en de andere in de avond.

 • Dag 1: 7/8 oude voeding en 1/8 nieuwe, rauwe voeding.

 • Dag 2: 3/4 oude voeding en 1/4 nieuwe, rauwe voeding.

 • Dag 3: 1/2 oude voeding en 1/2 nieuwe, rauwe voeding.

 • Dag 4: 1/4 oude voeding en 3/4 nieuwe, rauwe voeding.

 • Dag 5: 1/8 oude voeding en 7/8 nieuwe, rauwe voeding

 • Dag 6: 100% nieuwe, rauwe voeding.


Je kunt ook per 1/4 starten, maar als je een hele gevoelige hond hebt is het beter om te starten per 1/8 of zelfs nog minder zoals een theelepel bijvoorbeeld. Je hoeft natuurlijk niet binnen zes dagen volledig over te zijn. Wanneer jij denkt dat jouw hond langer de tijd nodig heeft, dan is dat helemaal prima. Liever te lang bezig dan te kort!


Deze overschakeling geeft de hond de tijd om te wennen en vermindert spijsverteringsklachten. Ook voor de honden die aardig leven op gewenning is dit een betere manier dan de 'cold turkey'. Zij kunnen hun nieuwe eten dan makkelijker weigeren omdat het 'anders' is.


Geschikt voor:

- Alle honden

- Senioren

- Honden met spijsverteringsklachten


Gekookt

Mocht je denken, goh wat controversieel, dan wordt het nu nog erger. De rauwe voeding wordt met deze overschakeling gekookt. Dit is zeer geschikt voor fussy eaters en voor baasjes met honden die op een gekookt dieet staan, maar toch eens willen kijken of rauw werkt voor hun honden. Deze overschakeling geeft het spijsverteringssysteem nog meer tijd om zich klaar te maken voor de nieuwe, rauwe voeding.

 • Dag 1: volledig gekookte rauwe voeding.

 • Dag 2: kook de rauwe voeding voor 3/4.

 • Dag 3: kook de rauwe voeding voor 1/2.

 • Dag 4: kook de rauwe voeding voor 1/4.

 • Dag 5: volledig rauwe voeding.

Je hoeft natuurlijk niet binnen vijf dagen volledig over te zijn. Wanneer jij denkt dat jouw hond langer de tijd nodig heeft, dan is dat helemaal prima. Kijk goed naar je hond. Je kunt ook meerdere dagen op 3/4 blijven hangen voor je door gaat naar 1/2. Liever te lang bezig dan te kort!


Kleine kanttekening: geef NOOIT gekookte (grote) botten! Echter, kun je wel een kvv koken, omdat dit bot zo fijn gemalen is. De fijngemalen botten moeten kleiner zijn dan een halve cm. Deze kleine botjes vormen geen gevaar wanneer het goed vermengd is.


Deze overschakeling is de meest veilige wat betreft spijsverteringsklachten.


Geschikt voor:

- Senioren

- Honden met spijsverteringsklachten

- Honden met een verzwakt immuunsysteem

- Honden met chronische ziektes

- Kieskeurige honden

- Honden die op een gekookt dieet staanHeb jij hulp nodig bij het overschakelen van brokjes naar vers? Of heb jij nog brandende vragen? Stuur dan even een mailtje naar info@canisvitalis.nl.


Lees ook de vervolg blogs voor nog meer informatie omtrent overschakelen.

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page