
Huh? Maar de hond is toch een carnivoor en stamt toch af van de wolf? Zijn DNA is toch nog vrijwel identiek aan dat van de wolf? Ja.
Echter hebben we geen wolven in huis, maar honden. Onze honden zijn in staat om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van groentes, mits deze op de juiste manier door ons klaargemaakt worden.
Groentes zitten namelijk bomvol met antioxidanten, vitamines, mineralen en noem maar op. Sterker nog de kleur van de groente staat voor een bepaalde groep antioxidanten welke weer een bepaalde functie heeft per kleur!
Groentes zijn goed voor de darmgezondheid
Groentes zitten vol met vezels. We weten ondertussen dat vezels enorm belangrijk zijn voor de darmgezondheid. De darmbacteriën van ons en onze honden hebben namelijk vezels nodig om te kunnen overleven. Zonder voldoende aanvoer van vezels is er dus kans op een disbalans in de darmflora omdat simpelweg de goede bacteriën minder ruimte in nemen, waardoor slechte bacteriën de kans krijgen om zich daar te vestigen. Maar ook wordt er dan minder boterzuur aangemaakt.
Boterzuur, of butyraat is een kort-keten-vetzuur. Een deel van het boterzuur wordt benut als energiebron voor de darmbacteriën en een deel wordt gebruikt als energiebron voor het darmepitheel, oftewel de darmslijmvliescellen. We weten inmiddels dat een goede gezondheid in de darmen start, en daarvoor is boterzuur dus uiterst belangrijk, want het brengt voordelen op vele vlakken:
Zorgen dat ziektekiemen via de voeding geen kans krijgen.
Bijdragen aan een goede voedselvertering en opname.
Produceren van enzymen.
Regulatie honger en verzadigingsgevoel.
Zorgen dat foute bacteriën en schimmels geen kans krijgen.
Ontstekingsremmend.
Bijdragen aan de opbouw van een gezond darmslijmvlies en daarmee het risico op een leaky gut verminderen.
Verbeteren van darmflora.
Maken van B-vitamines en vitamine K.
…
Al met al heel belangrijk dus!
Extra nutriëntenaanvoer zonder al te veel extra calorieën
Buitenom de vezels zijn groentes natuurlijk rijk aan vitamines, mineralen en fytonutriënten. Deze fytonutriënten kunnen worden onderverdeeld in verschillende groepen. Ieder weer met zijn eigen functie. Over het algemeen hebben ze een gezamenlijke functie: antioxiderende werking. Antioxidanten zijn belangrijk om de vrije radicalen op te vangen en daarmee de cel in goede gezondheid te houden. Sommige fytonutriënten hebben zelfs een positief effect op kanker of ter preventie van.
Iedere groente heeft zijn eigen nutriëntprofiel en daarom is afwisseling belangrijk. Met sommige groentes moet je wel voorzichtig zijn omdat zij bijvoorbeeld veel oxalaat bevatten of histamine. Wanneer je een dier met klachten hebt vraag dan altijd ondersteuning bij een deskundige om je op weg te helpen.
Daarnaast bevatten groentes weinig calorieën, wat ze ideaal maakt om te geven aan een dier wat sneller de aanleg heeft om iets dikker te worden of bij een dier wat al in een obese stadium zit. Op deze manier kun je een functionele en gezonde snack aanbieden zonder dat de calorieën snel omhoog gaan. We gaan uiteraard absoluut niet de maaltijd vervangen voor sperziebonen. Sperziebonen vallen onder peulvruchten, groentes die we liever vermijden omwille het anti-nutriënten gehalte. Anti-nutriënten zijn stoffen die de plant aanmaakt om zichzelf te beschermen. Het gaat niet zo zijn dat je daardoor je hond vergiftigt, maar deze stofjes prikkelen het immuunsysteem en richten langzaam schade aan. Je gaat dit ook niet 123 zien, het uit zich namelijk in chronische laaggradige ontstekingen, welke aan de grondslag liggen voor vele, heftigere ziektes.

''Zonder goede bereiding van de groentes heeft je hond er niks aan. Zorg ervoor dat de groentes optimaal bereidt zijn voor een goede vertering.'' - Canis Vitalis
Welke groentes kan ik geven?
Over het algemeen kun je veel geven wat wij als mensen ook eten. Vermijd peulvruchten en groentes van de nachtschade familie zoals aubergine, paprika en tomaat. Daarnaast mogen honden absoluut GEEN ui, prei en druiven. In het e-book wat ik heb geschreven vind je een handige lijst met wat wel en wat niet.
Hoe veel groentes kan ik geven?
Dit is afhankelijk van de basisvoeding van je dier. Bevat deze geen extra groentes? Dan kun je tot 10% van de totale voerhoeveelheid op een dag toevoegen in de vorm van groentes. Bevat de basisvoeding wel groentes? Geef dan een theelepel of eetlepel afhankelijk van de grootte van je hond.

Hoe bereid ik de groentes voor mijn hond?
Het is belangrijk om groentes te koken en te pureren, zodat de celwanden kapot gemaakt worden en de hond er voordeel uit kan halen. Er is her en der wat verwarring over wat nu wel gekookt moet worden en wat niet. Om er zeker van te gaan dat alles goed gaat kun je het beste gewoon alles koken, dit kan op verschillende manieren: stomen, bakken, in de oven of koken. Pompoen en andere zetmeelrijke groentes kook je ook iets langer dan aangegeven op de verpakking.
Vervolgens pureer je de groentes, zodat het een papperige substantie wordt zoals hieronder. Je kunt eventueel ook zaden en noten toevoegen aan deze groentemix, zoals hierboven weergeeft.
Zodra de mix wat afgekoeld is, kun je deze het beste invriezen in diepvriesvormpjes zodat je altijd wat groente achter de hand hebt! Let op, sommige honden vinden diepgevroren producten minder fijn, zorg dan dat je mixje op kamertemperatuur geserveerd wordt, of leng het even aan bij geven met warme bottenbouillon waardoor het smelt. Uiteraard pas geven wanneer het niet meer zo warm is.

Kant- en klare producten
Gelukkig zijn er ook kant- en klare producten op de markt voor wanneer je even geen tijd hebt om de groentes te bereiden of voor op vakantie bijvoorbeeld. Het ene merk biedt het bijvoorbeeld in een prutje aan, het andere merk als mix die je moet aanlengen met water en weer een ander merk biedt het in de vorm van nuggets welke in de diepvries bewaard moeten worden. Er is variatie genoeg!
Terra Canis
Herrmanns
Lila Loves It
Lunderland
Smoothiedog
Pamico
Pure Instinct
Kiezebrink
Ardo
Babyhapjes uit de supermarkt - zonder toegevoegde suikers!
Wil jij nog meer lezen over groentes?
Download dan snel mijn e-book over groentes, fruit en kruiden!
Comments