top of page

Voedingsverrijking of enrichment voor de hond, wat is het en hoe werkt het?

Bijgewerkt op: 2 dec. 2023

Enrichment, ofwel verrijking is een basisbehoefte van je dier. Verrijking kun je in verschillende categorieën verdelen. Deze categorieën worden later besproken. Eerst is het belangrijk om te kijken naar hoe jouw hond in elkaar zit, waarvoor is hij/zij gemaakt? Heeft hij/zij een lange snuit of een korte snuit? Is hij/zij snel gefrustreerd? Dit zijn allemaal factoren om mee te nemen bij het kiezen van geschikte verrijking voor jouw dier.


Laat honden, honden zijn!

Ik vind het enorm belangrijk om te kijken naar ras specifieke eigenschappen. Sledehonden hebben bijvoorbeeld de neiging om te ontdekken. Herders hebben de neiging om meer bij hun huis te blijven. Teckels, van oorsprong jachthonden, hebben de behoefte om te graven. Uiteraard zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. 

Iedere hond is een individu en zijn/haar enrichment dient daarop te worden aangepast!


Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat honden een keuze hebben, je kunt heel leuk iets toepassen omdat het goed is, maar als de hond het niks vindt, vind ik dat je deze keuze moet respecteren. We bepalen - letterlijk alles (!) - al voor onze honden.


Er zijn aardig wat gedragingen die wij als mens strontvervelend vinden, zoals graven in de tuin. Echter is dit voor honden een natuurlijke behoefte. In plaats van ons te ergeren en gefrustreerd te raken, kunnen we de honden ook een veilige haven bieden waar zij dit soort natuurlijk gedrag wél kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld met een zandbak speciaal voor de hond.


Verschillende types van enrichment/verrijking voor de hond:

Sociale verrijking

Het omgaan met andere mensen, dieren en vreemde omgevingen.

Cognitieve verrijking

Het gebruik van het zelf oplossend vermogen stimuleren.


Fysieke verrijking

Actief je dier stimuleren, denk bijvoorbeeld aan graven in de zandbak of balans & coördinatie.


Zintuiglijke verrijking

Stimulatie van de zintuigen: zicht, geluid, smaak, gevoel en geur.


Speelgoed verrijking

Aanbieden van interactief speelgoed om de hond mentaal bezig te houden.


Voedsel verrijking

Aanbieden van de maaltijd op een uitdagende manier, kan zeker gecombineerd worden met speelgoed verrijking.


Nutrichment

Canis Vitalis richt zich voornamelijk op voedsel verrijking en gaat daarnee nog een stapje verder. Canis Vitalis introduceert 'nutrichment'. Nutrichment is ontstaan uit een samensmelting tussen de woorden enrichment en nutrition. Het jammere van de hele trend rondom voedsel verrijking is dat het soms de essentie voorbij gaat. Soms wordt er simpelweg te veel toegevoegd of op de verkeerde manier aan de hond gegeven, waardoor de hond er niks aan heeft en zelfs ziek ervan kan worden.


Mijn doel met nutrichment is de baasjes stimuleren om stil te staan bij de ingrediënten die zij toevoegen en om de verrijking ook voor de hond te maken, door middel van de juiste bereiding van bijvoorbeeld de groentes.


''De basis van je voeding moet altijd goed zijn en deze kun je aanvullen naar behoefte van je dier.''


Ik zou het ook heel tof vinden als er foto's gemaakt worden met een mooie 'Instagrammable' creatie en hoe deze eruit ziet op de 'nutrichment' manier wanneer deze aan de hond geserveerd wordt.

Doe jij mee? Tag @canisvitalis op Instagram en gebruik #nutrichment.


En hoe mooi is het, als we ingrediënten kiezen op basis van hun functie? Voedingsmiddelen hebben specifieke functies, zo zijn blauwe besjes bijvoorbeeld rijk aan antioxidanten en daarom is het belangrijk om deze in te zetten bij sporthonden of honden met veel stress bijvoorbeeld. Bij deze twee voorbeelden komen namelijk veel vrije radicalen vrij en deze vangen de antioxidanten weer.


Wist je dat je een hond met spijsverteringsklachten ook zeker kunt ondersteunen door middel van nutrichment? Doe dit dan wel altijd samen in samenspraak met een professional. Te veel tegelijkertijd geeft namelijk een averechts effect. Sommige kruiden hebben ook effect op medicatie.


Nutrichment - the art of providing canine enrichment with functional foods.​

 


@wonderwithpaws @markingamemory

Wil jij ook met jouw creatie deze galerij laten groeien? Stuur mij dan even een DM op Instagram.Wil jij nog meer lezen over enrichment? Mijn e-book over enrichment komt binnenkort uit! Voor nu heb ik al wel een e-book over de functionele toppers: groente, fruit en kruiden. Klik op de downloadbutton hieronder voor het e-book over groente, fruit en kruiden.


Binnenkort verschijnen ook de eerste recepten op de blog!

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page